Despre afacerea cu iepuri

Ce înseamna afacerea cu iepuri in 2019?

Înseamnă o afacere cu multe zerouri.

De ce nu vă pot da un exemplu de o afacere de succes cu iepuri în România?

Pentru că iepurele este o afacere cu multe zerouri dar nu pentru români.

De ce?

Pentru că până nu mâncăm carne de leu, regele animalelor rămâne tot porcul.

De ani de zile ne plângem că nu avem abatoare pentru iepuri sau că iepurii sunt cumpărați la prețuri de nimic. Dar nimeni nu face și nici nu o să facă nimic.

De ce?

Pentru că nu mâncăm iepuri. Ce au făcut românii când au aflat că vine pesta porcină și li se confiscă porcii? Au baricadat porcii în coteț și au făcut scandal. Cum sa îl ducă cineva pe Ghiță? 😆

Și totuși se pot face bani cu o fermă de iepuri?

Da,  avem 3 variante.

Primele două ar putea asigura un venit modic iar a treia variantă un venit mai mare dar cu mai multe sacrificii.

1.Creșterea iepurilor ca și un hobby. Iepurii de rasă și cu certificate de origine se vând la prețuri mari. Dar această afacere are și cele mai mari costuri. Un iepure remont poate costa și câteva sute de euro, chiar dacă se pot face bani de multe ori adevărații pasionați investesc mai mult decât câștigă. Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Atenție! Este vorba despre o microafacere, marea majoritate a crescătorilor au un job și banii din salar din câte am observat tot în crescătoria de iepuri ajung 😆

2.Creșterea iepurilor pentru tăiat și vânzare. Am observat recent 2 microcrescători pe facebook care încet și  cu pași mărunți au reușit să pornească o mică afacere.

Aceștia sacrifică și vând iepurii en-detail prin diverse moduri, fie vând pe rețelele de socializare fie în târguri de profil.

Poate vă întrebați dacă vă trebuie autorizații? Da! În mod normal vă trebuie o formă de autorizare indiferent că este un PFA sau alte forme de autorizare. Atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a clientului. Pasul numarul 2 este să mergeți la DSV și să mai cereți câteva aprobări. Aici în general o să nimeriți doar oameni binevoitori care o să vă îndrume cum puteți intra în legalitate.

M-am lovit și eu de DSV pe vremea când mi-am făcut ferma de prepelițe. Oamenii au fost deosebiți nu am ce să le reproșez.

Dacă rezistați minim 2 ani și vă căutați clienții pe plan local (adevărații consumatori de iepuri) afacerea cu iepuri tăiați poate asigura un venit modic.

Ajungem și la varianta 3…

O variantă cu care încă nu m-am întâlnit în România sau toți care au încercat au dat faliment.

3. Ferma de iepuri pentru export sau valorificare în supermarketuri.

Această variantă poate fi o afacere cu profit dar doar la scară mare. Și nu știu în ce măsură ar fi cineva dispus în România.

Cum spunea un mare afacerist milionar în dolari ” Pierzătorii renunță când nu au succes. Câștigătorii pierd până au succes!”

Sfatul meu ar fi să începeți cu varianta 2 și să încercați să ajungeți la varianta 3.

Am ținut și eu iepuri mi se părea o idee bună de afacere. Dar nu mi-a spus nimeni că 4 iepurași drăgălași mănâncă cât o vacă de 600kg 😆

Asta pe lângă alte probleme cu care o să vă loviți pe care o să le aflați pe parcurs.

Concluzie:

Se pot face bani cu iepuri dar sfatul meu  ar fi să porniți la un nivel mic prima dată. Vedeți dacă vă place și apoi să vă  gândiți la scenarii cu sute de mame și câți pui face.

O zi minunată, Aldea Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *