Adevărul despre autoconsumul de ouă la găini

Am observat un nou trend în ceea ce privește creșterea găinilor… Aruncatul cu sfaturile… Care se pare că de multe ori sunt inutile.

Există chiar un război de ceva vreme pe facebook în care lumea vine cu tot felul de sfaturi și idei când vine vorba despre întreabarea ” gainile mananca ouale, ce sa fac? „.

Întrebarea este: De ce mananca gaina ouale?

Răspuns:

Nu există un răspuns universal.

Dacă întrebați primul „destept” probabil o să vă spună lipsă de calciu. Lipsa de calciu a devenit un răspuns universal în avicultură pentru toate problemele de la ouat la pseudopestă.

Din păcate autoconsumul de ouă poate interveni din mai multe motive. Cel mai comun motiv este pentru că efectiv le place să mănânce ouă. O dată ce o găină a prins gustul oului se pare că este foarte greu să se lase de acest obicei.

Am văzut că mulți au un obicei să dea vina pe hrana de proastă calitate sau pe factorii de stres.

Dar găinile mele de ce își mănâncă ouale? Primesc mâncare premium de găini ouătoare și sunt crescute în sistem free-range fiecare găină are peste 25 de metrii pătrați de spațiu să se zburde cât o țin plămânii.

Și totuși în condiții perfecte de trai tot mai găsesc urme de ou spart.

În marile ferme de găini problema este rezolvată în mai multe moduri:

  1. Este practicată debecarea. Debecarea este procedeul de a tăia o parte din partea de sus a ciocului. Asta ajută mult în reducerea canibalismului dar și consumul de ouă.
  2. Podelele sau cuibarele sunt cu plan înclinat, oul dispare din raza vizuală a găinii și nu îl mai poate începe.

  Exemplu de cuibar cu podea înclinată

Ca și metode casnice de reducere a canibalismului și consumului de ouă mai putem menționa:

Ochelari anti-canibalism

Ouă de plastic

Ouăle de plastic și ochelarii pot deruta găina și reduce din consumul de ouă.

Concluzie:

În 2019 cu atâta tehnologie valabilă încercați să nu mai ascultați de nană Floare care vă spune să umpleți oul cu muștar 😆 și tot felul de alte leacuri băbești. Mai bine apelați la lucruri practice, vă vor scuti de muncă, cheltuieli inutile și viața alături de prietenele noastre cotcodăcitoare va fi mult mai frumoasă.

O zi mununată, Aldea Adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *